zpět

Domácí ekonomika prakticky stagnuje

31.7.2023

Česká ekonomika se ve 2Q 2023 mezičtvrtletně zvedla o 0,1 %, meziročně klesáme o 0,6 %. Dnešní čísla jsou prvním odhadem, ale jsou v podstatě potvrzením dlouhodobého očekávání.

I když byl dnes potvrzen meziroční pokles, neznamená to nic zásadního. Kdybychom totiž hovořili o půlprocentním růstu, hodnocení by bylo nejspíš stejné.

Hlavními důvody, proč mezičtvrtletně nerosteme podstatně rychleji, jsou vysoké ceny a na ně navazující obava spotřebitelů z budoucí finanční situace. Češi málo utrácejí, a to má negativní vliv na tržby maloobchodníků. Zahraniční poptávka, především ta německá, v posledních měsících podstatně klesá a v dohledné době se na tom nic zásadního nezmění.

Nezaměstnanost máme sice nejnižší v EU, ale na druhou stranu zde máme situaci, kdy se nepružnost trhu práce ještě prohloubila. Obava o budoucnost nutí Čechy držet si své stávající zaměstnání.

ČNB drží základní sazbu na 7 % a zdá se, že do konce roku se na tom nic nezmění. Uvolnění měnových podmínek bychom se mohli dočkat až příštím roce.