zpět

Domácí ceny stále zpomalují, ale jen pozvolna

13.4.2023

Ceny zboží na pultech obchodů v březnu meziročně vzrostly o 15 % a oproti únoru šly nahoru o 0,1 %. Obě čísla jsou v zásadě v souladu s očekáváním a ukazují na neustálé zdražování, které zpomaluje jen velmi mírně.

Nebude se zlevňovat, jen pomaleji zdražovat. V dalších měsících se situace bude podstatněji zlepšovat, protože důležitou roli bude hrát vysoká srovnávací základna loňského roku. V meziročním srovnání tedy ceny dál porostou výrazně pomalejším tempem a nebylo by velkým překvapením, kdybychom se za celý letošní rok dostali pod 10 %.

Na vině zdražování jsou zejména ceny za bydlení, a to jak nájemného, vodného, stočného, plynu i elektřiny či tuhých paliv, ale i na údržbu bytů či tepla. Další oblastí jsou potraviny, kde se nejvíce zdražila rýže (o 32,9 %), mléko (o 45,2 %), vejce (o 75,5 %) nebo cukru (o 97,6 %). 

Pokud by tempo růstu cen neklesalo podle předpokladů, je tu ČNB. Na posledním zasedání nikdo z bankéřů nehlasoval pro snížení sazeb a guvernér připomněl, že prostor pro další utažení měnových podmínek tu stále je. I když se jednalo spíše o slovní intervenci, nelze tento scénář vyloučit. 2T REPO sazba tedy letos nejspíš neklesne pod 7, což bude znamenat významný protiinflační faktor.