zpět

Domácí ceny opět nabírají na síle

12.12.2022

Domácí spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o 16,2 % a oproti říjnu šly nahoru o 1,2 %. V dnešních cenách je již započítán pozitivní vliv vládních opatření na snížení cenové hladiny, ale ani ten nestačil.

Inflace by bez vládních opatřeních byla stále někde nad 18 %, takže to, co nezaplatí domácnosti, musí vydat na dluh stát a ve výsledku to zaplatíme na daních.

Potraviny meziročně zdražily o 27,1 % a náklady na bydlení v oblasti tuhých paliv o 68,8 % a tepla o 30,2 %.

Za robustně rostoucími cenami v ČR stojí zejména dva faktory. Jednak je to negativní vliv války na Ukrajině a navázání české ekonomiky z pohledu zdrojů na tu ruskou a dále jde zdražování na vrub fiskální politice vlády. Ta sice v průběhu dalších let chce snižovat schodky státních rozpočtů, ale jen velmi pomalu a celkové zadlužení ČR tak roste rychlým tempem.

ČNB je s úroky nejspíš už na maximu (7 %) a zdá se, že jako hlavní protiinflační faktor bude silná domácí koruna. Ta by sice měla v dalších měsících oslabit k 25 korunám za euro, ale i to je stále silná úroveň. Do boje s inflací by se měla zapojit i vláda svou obezřetnou fiskální politikou.  

Možná, že už během prvního čtvrtletí roku 2023 se tempo zdražování dostane pod 10 % vlivem vysoké srovnávací základny z letošního roku. Situace by se měla postupně dál zlepšovat, to ale zdaleka neznamená, že se bude zlevňovat, ceny jen porostou pomaleji.