zpět

Dolaroví býci

2.5.2022

Rekordně vysoká inflace v EU následovaná mírným hospodářským růstem. Blíží se k nám stagflace? Dolaru se daří.

V pátek ráno poslalo Rusko rakety na Kyjev shodou okolností zrovna v okamžiku, kdy se tam nacházel i generální tajemník OSN António Guterres. Ten ještě začátkem týdne jednal v Moskvě s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Cílem útoku měla být továrna na výrobu raketových střel. Uskutečněný útok devizový trh nijak výrazně nepoznamenal, největší hrozbou nadále zůstává vznášející se riziko odpojení od ruského plynu.

Česká ekonomika za první kvartál vykázala slušný růst. Za první tři měsíce tohoto roku se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta na 4,6 procenta meziročně. Hlavním tahounem byla spotřeba domácností a uvolnění lockdownů.

Evropský statický úřad Eurostat v pátek „chrlil“ data jak na běžícím pásu, nejdříve zveřejnil první odhady dubnové inflace a pak HDP za první kvartál tohoto roku. Inflace znovu nabrala na síle a dostala se na další rekordní úroveň 7,5 procenta. Na růst cenové hladiny mají nadále největší vliv zvýšené ceny energií a rostoucí ceny potravin. Hospodářství eurozóny vzrostlo v prvním kvartále o 0,2 % na 5,0 % meziročně. Uveřejněná data zůstala bez vlivu. Euro se obchodovalo za 24,52 až 24,65 EURCZK.

Americký dolar nadále těží ze své skvěle rozehrané šachové partie a proti euru se drží na nejsilnějších pozicích od roku 2016. Fed si může dovolit zvedat úrokové sazby a dolar je nadále vnímán jako bezpečný přístav. V pátek se obchodoval za 23,17 až 23,45 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z Česka, Polska a Maďarska dnes bude zveřejněn index nákupních manažerů ve výrobě za duben.

Očekávané finanční události v Evropě

Eurozóna uveřejní index nákupních manažerů a ekonomický sentiment za duben.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí výsledky indexu ISM v průmyslu.