zpět

Dolar zpátky v blízkosti parity

5.10.2022

Polská centrální banka dnes rozhodne o dalším zvýšení úrokových sazeb. Během dneška dorazí další data předstihových indikátorů z Evropy i Spojených států, pozornost bude mít zejména odpolední statistika zaměstnanosti v soukromém sektoru od agentury ADP.

Obchodování na české koruně zůstalo i včera bez výraznějších pohybů, kurz se aktuálně drží okolo hranice 24,55 EURCZK, přičemž velkou zásluhu na vývoji má stále intervenující ČNB. Včerejšek nabídnul statistiku růstu výrobních cen z eurozóny, jejíž rekordní výsledek podpořil pozitivní sentiment na evropských trzích. Nejnovější údaj ukázal na meziroční růst o 43,3 %, což překonalo tržní očekávání a taktéž červencovou hodnotu 38 %. Na skokovém zvýšení cen se v největší míře podílel růst cen energií, jejichž cena ve srovnání se srpnem 2021 vzrostla o neuvěřitelných 116,8 %. Dnes také bude pokračovat cyklus zvyšování sazeb v režii polské centrální banky (NBP). Ta se na zasedání v září odhodlala zvýšit úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 6,75 %, stejný krok očekávají analytici i od dnešního setkání, referenční úroková sazba by se tak měla dostat na 7% hranici.

Data i nálada na evropském akciovém trhu společné evropské měně pomohla, na hlavním měnovém páru se kurz dostal těsně pod úroveň parity, nynější kotace se nachází okolo 0,997 EURUSD. Díky ztrátám na dolaru se tak i česká koruna vydala zpátky pod hranici 25 USDCZK, aktuální kotace se nachází v blízkosti 24,60 USDCZK. Dnešní odpoledne bude pro americkou měnu nabité zprávami. Nejdříve dorazí statistika nových pracovních míst v soukromém sektoru od agentury ADP, poté se dozvíme srpnový výsledek obchodní bilance a index nákupních manažerů za září od agentur S&P a ISM. Komoditní trhy dnes budou sledovat zejména zasedání organizace OPEC, která by měla jednat o snížení produkce.

Více k očekávaným událostem ZDE