zpět

Dolar v záři reflektorů

19.8.2022

Blíží se soumrak realitního trhu? Dolar opět chytá formu a je nejsilnější za poslední tři týdny. Zopakujeme si paritu? Fed tvrdí muziku.

Na domácí půdě to ve čtvrtek vypadalo, že si koruna sbalila jen to nejnutnější a vyrazila na prodloužený víkend. Z domova nedorazila žádná kurzotvorná data a koruna se moc nePOCHLAPILA. Evropský statistický úřad Eurostat dnes zveřejnil finální čísla ohledně inflace za červenec. Růst cen v celé Evropské unii zrychlil meziročně na 9,8 procenta z červnových 9,6 procenta. Evropa je na tak na hony vzdálená svému dlouhodobému dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Do masivního růstu cen se nejvíce propsaly ceny energií, ty se meziročně zvýšily téměř o 40 %. Euro se v průběhu dne obchodovalo za 24,57 až 24,62 EURCZK.

Odpoledne zapařil americký dolar a zopakoval maxima z uplynulých tří týdnů. Z USA dorazila horší data týkající se prodejů starších nemovitostí a skoro to vypadá na soumrak realitního trhu. Zamrzání tohoto segmentu je v tomto okamžiku patrné téměř všude na světě. V Česku již propadl zájem o nové hypotéky meziročně o 73 %. Když k tomu přidáme nedávné varování ČNB o přehřátém nemovitostním trhu, vzrůstajících cenách energií a očekávání globální recese, máme tu nebezpečný koktejl.

Americký trh práce nám opět dokázal, že je napnutý jak kšandy. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti zde za poslední týden poklesly na 250 tisíc při očekávání 264 tisíc. Posilujícímu dolaru tak foukají do plachet všichni jestřábi z amerického Fedu. Americký dolar se ve čtvrtek odpoledne dostal až na 24,40 USDCZK. Nejsledovanější měnový pár eurodolar se během odpoledne posunul až k hranici 1,008 EURUSD….parita je tak opět na dohled.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin