zpět

Dolar v pondělí zlevnil

18.10.2022

Dolar proti koruně odepsal 30 haléřů. Forint nejsilnější za poslední 2 týdny. Nový britský ministr financí pomohl libře. Dnes průmyslová produkce v USA.

Koruna vstoupila do nového pracovního týdne v zásadě tak, jak končila ten uplynulý. Domácí měna se udržela ve velmi úzkém obchodním pásmu 24,56 – 24,61 EURCZK. S kurzem koruny tak nic neudělal ani nad očekávání vysoký výsledek výrobních cen (PPI) za září. Oproti očekávání meziročního růstu o 24,0 % tuzemské ceny ve výrobě nakonec vzrostly o 25,8 %. I dnes očekáváme, že se koruna udrží u hranice 24,60 EURCZK.

V rámci střední Evropy včera pokračoval ve „spanilé jízdě“ maďarský forint, když si proti euru připsal intradenní zisk 1,4 %. Od čtvrtka minulého týdne proti společné evropské měně zpevnil již o 5,5 %. Důvodem je především zavedení nové jednodenní depozitní sazby ve výši 18 % ze strany tamní centrální banky MNB. Základní sazba sice zůstala nezměněna na 13 %, ale zmíněný krok de facto znamená obrovské zvýšení „oficiální“ depozitní sazby.

Dolaru se pondělní obchodování příliš nevydařilo, když proti koruně ztratil 30 haléřů a den zakončil těsně pod hranicí 25,00 USDCZK. Proti euru dolar oslabil na 0,9850 EURUSD. Důvodem byla klesající averze k riziku, která se projevila mimo jiné výraznými zisky severoamerických akciových burz, ty si včera připsaly zisky ve výši cca 3,5 %. Pokud by koruna dokázala prolomit technickou hranici 24,80 USDCZK, otevřel by se jí prostor k dalším ziskům.

Více k očekávaným událostem ZDE