zpět

Dolar tahá za slabší konec, silné euro „dopuje“ i středoevropské měny

17.1.2023

Eurodolar stále na maximech od května 2022. Recese pro německou ekonomiku se odkládá. Středoevropské měny na příznivých hodnotách.

Česká koruna včera kromě ranních hodin držela celý den pozici v „zákopu“ 24,00 – 24,01 EURCZK, kam se přes drobné úspěchy a prohry stále vrací od začátku roku. V této situaci jí zatím může pomoci se udržet fakt, že německá ekonomika uniká překvapivě zdárně recesi. Polský zlotý v pondělí mírně posílil na 4,68 EURPLN, což je u polské měny od začátku listopadu velmi častá hodnota, kolem které osciluje nahoru a dolů. Maďarský forint oslabil na 399 EURHUF a moc pozitivní výhled ho asi v budoucnu nečeká. Orbánovo Maďarsko se aktuálně nachází v nejvážnější ekonomické krizi od roku 2009, kdy země málem zbankrotovala a bohužel Orbán stále politicky i ekonomicky kličkuje, protože vymýtit korupci a nepotismus není v jeho zájmu. Očekává se, že tato dvojaká strategie mu z krize vybřednout nepomůže, byť se bude snažit vytvářet zdání kompromisů. Na rozdíl od Maďarska polský Sejm před několika dny i přes neshody mezi politickými frakcemi poměrně pružně schválil změny zákona o nejvyšším soudu, aby byla pro Polsko z EU uvolněna výplata dotací ve výši 23,9 miliardy EUR a přístup k levným půjčkám za 11,5 miliardy EUR. Reforma ještě čeká na posouzení Senátem a na podpis prezidenta Dudy. Polsko také deklarovalo touhu ukončit „spor na západě“, protože za skutečného nepřítele považuje Rusko. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,99 – 24,05 EURCZK.

Eurodolar včera nadále držel hranici 1,08 EURUSD (v USA byl státní svátek a zavřené trhy), nadále tak osciluje kolem nejsilnějších hodnot od května 2022. Aktuální makrodata naznačující slabší americkou ekonomiku by mohla tuto situaci jen podpořit. Česká koruna vůči dolaru včera mírně oslabila na 22,17 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE