zpět

Dolar před NFP rozšiřuje ztráty

2.12.2022

Koruna bez výraznějších pohybů. Americký dolar oslabil nad úroveň 1,0500 EURUSD. Dnes odpoledne dorazí sledovaná data z amerického trhu práce.

Česká koruna se i včera udržovala ve velmi úzkém obchodním pásmu 24,35 až 24,39 EURCZK. Z hlediska makrodat byl kalendář celkem bohatý, za zmínku stojí včerejší data z evropského pracovního trhu. Míra nezaměstnanosti v eurozóně klesla v říjnu letošního roku na nové rekordní minimum 6,5 % z 6,6 % v předchozím měsíci, což je výsledek mírně pod tržními odhady. Během dnešního dne by měla ještě dorazit data o růstu výrobních cen v eurozóně. Včerejšek přinesl i několik zpráv ohledně předstihového indikátoru PMI. Polský index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu od agentury S&P vzrostl v listopadu na 43,4 bodu ze 42 bodů v říjnu a překonal tak očekávání trhu. Firmy v Polsku zaznamenávají snížení nákladů na nejnižší úroveň za poslední dva roky v souvislosti se zprávami o odeznívání předchozích potíží souvisejících se zásobováním a logistikou, celková důvěra se nakonec zlepšuje na tříměsíční maximum, ale stále zůstává na historicky nízké úrovni v důsledku obav z recese a vysoké inflace. Polský zlotý se pohybuje vůči české koruně stále v blízkosti úrovně 5,20 PLNCZK.

Americký dolar během včerejší obchodní seance prohloubil ztráty ze středečního dne, kdy vítr z plachet americké měny vzal při svém projevu šéf Fedu Jerome Powell, který připustil zmírnění tempa utahování měnové politiky již na prosincovém zasedání. Dolar se tak na hlavním měnovém páru dostal nad hranici 1,0530 EURUSD, což je úroveň na které se naposledy nacházel v červnu tohoto roku. Vůči české koruně se dolar sesunul pod 23,15 USDCZK. Hlavní událostí dnešního dne pak bude sledovaný výsledek z pracovního trhu v podobě počtu nových pracovních míst vytvořených v USA mimo sektor zemědělství (non-farm payrolls), trhy čekají listopadový přírůstek ve výši 200 tisíc nových míst, ovšem tradičně bude záležet spíše na revizích výsledků z uplynulých měsíců. Míra nezaměstnanosti by podle tržních odhadů měla zůstat neměnná na úrovni 3,7 %.

Více k očekávaným událostem ZDE