zpět

Dolar posílil po zveřejnění FOMC minutes

23.2.2023

Závěr včerejšího obchodování patřil americkému dolaru, který dokázal po zveřejnění zápisu z posledního jednání amerického Fedu posílit pod 1,0600 EURUSD. Zisky však neudržel a dnešní seanci otevírá mírně nad touto úrovní.

Členové měnového výboru Fedu uvedli, že se inflace za poslední čtvrtletí sice zlepšila, nicméně potřebují vidět zřetelnější pokrok ve vývoji. Obavám nepřidalo ani opětovné zrychlení lednové spotřebitelské inflace v meziměsíčním srovnání. Inflační očekávání taktéž podporovala překvapivá makrodata z posledních dní, zejména největší skok v ukazateli služeb ISM od poloviny roku 2020 nebo největší nárůst maloobchodních tržeb za téměř dva roky.

Představitelé centrální banky se také obávají, že pokračující napjatý trh práce přispěje k tlaku na růst inflace, nicméně všichni se shodli na tom, že další zvýšení sazeb je nezbytné. Dokument také ukázal, že několik členů by upřednostnilo zvýšení úrokových sazeb až o 50 bazických bodů. Navzdory tomu, že poslední setkání centrálních bankéřů proběhlo před výše příchozími daty, byl zápis trhy vnímán jako jestřábí a americký dolar tak dokázal posílit k úrovni 1,0600 EURUSD, vůči české koruně dnešní kotace začínají v blízkosti 22,32 USDCZK.