zpět

Dolar po pěti letech u hranice 1,05 EURUSD

28.4.2022

Proti euru dolar nejsilnější za pět let. Středoevropské měny stále spíše ztrácí. Dnes inflace z Německa a HDP z USA.

Česká koruna a polský zlotý příliš nerozšiřovaly své úterní ztráty, maďarský forint ale včera proti euru odepsal téměř procento a dosažením hranice 380,00 EURHUF byl nejslabší za poslední 3 týdny. Regionálním měnám nepomáhá očekávání výraznějšího zvyšování sazeb na dolaru, splnění ruských výhružek ohledně dodávek plynu a s tím spojený obecný nárůst averze k riziku. Investoři pak mají tendenci volit „bezpečný přístav“ typu amerického dolaru. Očekáváme, že se koruna udrží v pásmu 24,40 – 24,55 EURCZK.

Americký dolar poprvé za posledních pět let proti euru posílil těsně k hranici 1,0500 EURUSD. Pro korunu to znamenalo dosažení úrovně 23,30 USDCZK a dolar byl tak nejdražší za posledních 6 týdnů. Kromě výše zmíněných faktorů k zájmu o dolar přispívá také opětovné šíření COVID v Číně. Kurz dolaru může být i dnes volatilnější, počítáme s tím, že se koruna udrží v rozmezí 23,20 – 23,40 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

S výjimkou výsledku březnové maďarské míry nezaměstnanosti je dnes ekonomický kalendář střední Evropy prázdný. Pohyby by regionálním měnám zcela jistě způsobily novinky ohledně dodávek ruského plynu do Evropy.

Očekávané finanční události v Evropě

Hodinu před polednem středoevropského času budou zveřejněny výsledky z eurozóny v oblasti „sentimentů“, když dorazí např. ukazatele důvěry v průmyslu či spotřebitelské důvěry. Ve 14:00 se ještě dočkáme předběžného výsledku inflace (CPI) z Německa.

Očekávané finanční události ve světě

Ve Spojených státech budou, jako každý čtvrtek, zveřejněny týdenní výsledky tamního trhu práce. Spolu s nimi ve 14:30 navíc tentokrát dorazí růst amerického HDP za 1Q 2022. Ve srovnání s předchozím kvartálem se očekává růst o 1,1 %.