zpět

Dolar padá s klesající inflací

13.1.2023

Hlavním včerejším číslem byla inflace z USA. Zveřejněná čísla nakonec zcela odpovídala očekáváním, dolar nejprve nevěděl kudy kam, nakonec ale reagoval oslabením.

Hlavním včerejším číslem byla prosincová inflace z USA. Ta zcela v souladu s očekáváním zpomalila na 6,5 % (z předchozích 7,1 %). Jádrová inflace zpomalila na 5,7 %. I když data dopadla v souladu s očekávám trhu, dolarové výnosy šly dolů a dolar reagoval poklesem až k 1,0850 EURUSD. Koruna k dolaru tak dále posílila pod 22,20 USDCZK.

Trhům tak stačilo potvrzení dezinflačních tendencí, což Fedu umožní zvolnit tempo zvyšování úrokových sazeb. Na únorovém zasedání FED pravděpodobně zvýší sazby o 25 bodů.

Úrokové sazby zůstávají tématem i u nás. Jan Frait z ČNB včera uvedl, že letos neočekává snížení úrokových sazeb (nicméně trh jejich snížení nadále očekává). Je tak po Evě Zamrazilové dalším členem bankovní rady, který připravuje trh na to, že vyšší sazby zde zůstanou déle (centrální bankéři namísto dalšího zvýšení sazeb preferují prodloužení horizontu měnové politiky a ponechání současných sazeb delší dobu).

Včerejší data o tuzemském maloobchodu ukázala na oslabování spotřebitelské poptávky, na kterou působá vysoká inflace, pokles reálných mezd a negativní sentiment. Maloobchodní tržby (bez aut) v listopadu meziročně poklesly o 8,7 %.

Koruna na včerejší informace příliš nereagovala a nadále se drží těsně nad hladinou 24,00 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE