zpět

Dolar, dolar jede

7.2.2023

České maloobchodní tržby nesplnily pozitivní očekávání. Dolar na silné vlně dnes čeká na výsledek obchodní bilance. Středoevropské měny oslabily, slábne i britská libra.

Česká koruna se včera propadla ke 23,86 EURCZK. Stejně tak se nedařilo polskému zlotému, který zakončil seanci na 4,74 EURPLN, a maďarskému forintu, který se na konci dne podíval až na kurz 395 EURHUF. V Polsku tento týden sice zasedá tamní centrální banka, nic ale nenasvědčuje tomu, že by se mělo hýbat s úrokovými sazbami. I v Maďarsku, kde se meziroční inflace dostala dokonce na 25,1 %, byl pravděpodobně cyklus zvyšování úrokových sazeb již ukončen. Takže tyto faktory by kurzy hýbat neměly. Dnes na české koruně očekáváme neambiciózní pohyb v pásmu 23,83 – 23,90 EURCZK.

Na eurodolaru pokračuje po páteční zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA posilování dolaru. Včera se dostal na 1,072 EURUSD, což byl nejlepší výsledek ze strany dolaru za poslední měsíc. Silný dolar včera pořádně zamával i s českou korunou, během dne se naše domácí měna propadla až na 22,27 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE