zpět

Dočkáme se dnes nových jmen ve vedení ČNB?

8.6.2022

Z Pražského hradu se dnes zřejmě dozvíme jména nových členů bankovní rady ČNB. Spekuluje se o Evě Zamrazilové či Janu Fraitovi. Polská centrální banka dnes zřejmě zvýší sazby.

Úterní obchodování s korunou příliš zajímavé nebylo. Koruna se po celý den obchodovala v zásadě tam, kde v pondělí večer své obchodování zakončila a držela se tedy těsně nad úrovní 24,70 EURCZK. V podobném duchu se včera neslo i obchodování s polským zlotým, maďarskému forintu se včera příliš nedařilo a ztratil k hranici 390 EURHUF. Koruně tak nijak nepomohl mírně lepší výsledek maloobchodních tržeb. Ani dnes nečekáme na „eurokoruně“ větší výkyvy a předpokládáme setrvání u hranice 24,70 EURCZK.

Americkému dolaru se včerejšek vydařil, když se po několika dnech vrátil „na dostřel“ úrovně 23,20 USDCZK. Úterní obchodování se obecně neslo v duchu mírného nárůstu averze k riziku. Projevilo se to ztrátami akciových trhů a právě zpevňujícím dolarem. Dnes počítáme se setrváním koruny v rozmezí 23,05 – 23,20 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Během dne se zřejmě z Pražského hradu dozvíme jména nových členů bankovní rady ČNB. V případě, že v ní získají převahu zastánci uvolněnější měnové politiky, obchodníci na forexu by mohli chtít zkusit otestovat, zda je ČNB stále ochotna intervenovat ve prospěch koruny. Spekuluje se o předsedkyni Národní rozpočtové rady vlády Evě Zamrazilové či bývalém členovi bankovní rady ČNB Janu Fraitovi, což rozhodně jsou dostatečně erudované osobnosti. Dnešní výčet výsledků ze střední Evropy zahájí v 9:00 maďarská data. Dubnové výsledky průmyslové produkce a obchodní bilance potenciál pohnout s kurzem forintu nemají. To však ji neplatí o spotřebitelské inflaci za květen, která se poprvé od roku 2001 zřejmě podívá nad úroveň 10% meziročního růstu. Již v předstihu na to minulý týden reagovala maďarská centrální banka, která zvýšením základní úrokové sazby na 5,9 % udělala z forintu aktuálně nejvýše úročenou měnu střední a západní Evropy. V 10:00 bude zveřejněna domácí míra nezaměstnanosti za květen, očekáváme její pokles o 10 bb. na 3,2 %. Během odpoledne bude zasedat polská centrální banka NBP. Očekává se další růst sazeb na zlotém. Tentokrát se očekává nárůst základní sazby o 75 bb. na 6,0 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Z evropských dat stojí za zmínku ranní výsledek německé průmyslové produkce za duben. Vzhledem k problémům automobilového průmyslu se zřejmě bude meziroční růst pohybovat pouze okolo 1 %. Hodinu před polednem Eurostat zveřejní zpřesněný výsledek HDP členských států eurozóny za 1Q 2022.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku se dnes žádných makroekonomických zpráv nedočkáme.