zpět

Dnešnímu dni chybí významnější data

21.12.2021

Omicron obarvil riziková aktiva do červených barev. Hlavní akciové indexy ztrácely třetí den v řadě. Dnešnímu dni chybí kurzotvorná data.

Ačkoliv rizikovým aktivům se v posledních dnech nedařilo, českou korunu to zatím nechává klidnou. Té dodaly sílu jestřábí komentáře jednotlivých členů bankovní rady ČNB, která zítra zřejmě odhlasuje další razantní zvýšení úrokových sazeb. České koruně se na páru s eurem včera večer podařilo posílit pod 25,25 EURCZK. Koruna nepatrně posílila i na páru s americkým dolarem, obchodování končila pod 22,40 USDCZK.

Vzhledem k absenci dat bude hlavním hybatelem na finančních trzích (vedle zítřejšího zasedání ČNB) téma šíření omicronu. Svojí roli v nadcházejících dnech může sehrávat i „vánoční standby mode“ trhů, kde se často obchodují menší objemy a v důsledku toho mohou být trhy více rozkolísané navzdory absenci významnějších podnětů.

Turecká lira částečně korigovala obrovský propad z minulého týdne po ohlášení opatření, kterými chce tamní vláda ochránit úspory domácností. Turecká měna pod Erdoganovým režimem nemá v posledních letech zrovna ustláno na růžích. Jen za letošní rok oslabila proti euru zhruba o 75%, za poslední 3 roky pak o více než 150 % (k aktuálnímu kurzu EURTRY 14,80).

Z regionu

Polsko zveřejní výsledky maloobchodu za listopad.

Z Evropy

Německá spotřebitelská důvěra dle GFK zaostala za očekáváním.

Z USA

Z USA, dorazí jen podružná data. Za zmínku stojí snad jen maloobchodní tržby z Kanady.