zpět

Dnešní obchodování na finančních trzích by mělo být poklidné

5.9.2023

Státní svátek v USA přinesl nízkou obchodní aktivitu během evropského obchodování. Klid panoval i ve středoevropském regionu, kde došlo jen k menším pohybům kurzu středoevropských měn. Evropská makrodata sice poukazují na problémy německé ekonomiky a celkově složitou situaci eurozóny, dlouhodobější prognózy ale zní pozitivně.

Česká koruna včera i přes poklidnou situaci na finančních trzích oslabila nad hranici 24,10 EURCZK a dnes ráno se její ztráty ještě zvýšily. Polský zlotý udržel hranici 5,39 PLNCZK a přes odpolední výkyv nakonec skončil téměř na ranních hodnotách. Vůči jednotné evropské měně zlotý menší ztrátou téměř kopíroval vývoj měnového páru EURCZK. Ostatně poslední dobou měny našeho regionu reagují výrazně a často podobně na zahraniční dění, ne tolik už pak na své domácí poměry. Maďarský forint včera vůči naší domácí měně výrazně posílil a dostal se do konce dne na 15,87 CZKHUF. Dnes ráno maďarská měna umazala i zbytek včerejších ztrát, aktuálně už ale zase oslabuje. Oproti euru forint předvedl téměř totožný vývoj jako oproti koruně. Dnešní pohyb české koruny na měnovém páru s eurem vidíme v pásmu 24,10 – 24,16 EURCZK.

Hlavní měnový pár byl ovlivněn státním svátkem v USA a držel téměř celý den pozici na 1,079 EURUSD. Česká koruna takovouto remízu i tak neměla sílu udržet, její ztráta vůči dolaru během pondělí byla ale malá a posunula hodnotu jen na 22,34 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE