zpět

Dnešní den přinese důležitá makrodata pouze z USA

18.7.2023

V USA dnes odpoledne vyjdou statistiky červnových maloobchodních tržeb. Eurodolar a měnové páry s eurem jsou aktuálně poměrně stabilní a klidné. Česká koruna trpí sázkami investorů na rychlejší a dřívější snižování sazeb ze strany ČNB.

Česká koruna včera nakonec žádný velký pohyb nevykázala, den zakončila na 23,77 EURCZK. Stále platí, že se jí nedaří využít situace, kdy se investoři hojně zbavují amerického dolaru. Důvodem jsou rostoucí sázky na dřívější a rychlejší snižování sazeb ze strany ČNB. Pokud by naše centrální banka na svém dalším zasedání 3. srpna vydala nějaký zajímavý signál, není vyloučen vliv takového kroku na další směřování koruny. Trhy budou sledovat zejména to, jestli ČNB bude řešit volbu mezi ponecháním sazeb beze změny a jejich zvýšením, nebo jestli tématem bude otázka jejich snížení. Z dalších měn ve středoevropském prostoru včera proběhl další pokus polského zlotého o atakování letošních maxim. Nakonec jich sice nedosáhl, vůči české koruně se ale podíval na konci na dne na 5,34 PLNCZK a dnes své zisky nadále rozšiřuje. Maďarský forint po velké turbulenci z počátku července včera pouze nepatrně posílil pod hranici 374 EURHUF, přičemž zmíněný malý zisk dnes zase ztratil. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,73 – 23,80 EURCZK.

Na eurodolaru včera panoval klid. Hlavní měnový pár až na kratší výjimky neopustil hranici 1,123 EURUSD. Dnes ráno zatím euro nepatrně posiluje. I na měnovém páru české koruny s americkým dolarem v pondělí po většinu dne trvala hranice 21,15 USDCZK, dnes po ránu ale v souladu s trendem posledních dní koruna zahajuje v „ofenzivní náladě“.

Více k očekávaným událostem ZDE