zpět

Dnešní den bude bohatý na důležité zprávy

7.1.2022

Koruna posiluje na nejsilnější hodnoty za posledních 10 let. Středoevropské měny si připisují další zisky. Dnes se dozvíme klíčová data z trhu práce v USA.

Česká koruna vůči euru během čtvrtečního obchodování posilovala již čtvrtý den v řadě a během odpoledních hodin se dokonce přiblížila k důležité psychologické hranici 24,50 EURCZK. Nutno podotknout, že koruna je proti euru v tuto chvíli nejsilnější od září 2012 a na páru s polským zlotým dokonce historicky nejsilnější. Koruna posilovala i vůči americkému dolaru a v závěru dne se nacházela pod hladinou 21,70 USDCZK.

Makroekonomický kalendář dnes nabídne hned několik kurzotvorných zpráv. Jednou z nich bude i spotřebitelská inflace eurozóny za prosinec, přičemž vyšší hodnota než očekává trh by mohla zvýšit spekulace na dřívější utahování měnové politiky ECB. První pátek v tomto roce bude tradičně ve znamení reportu NFP, což by se mělo odrazit i ve vyšší volatilitě na hlavním měnovém páru EURUSD. Tam se situace v posledních dnech nijak neměnila a kurz setrvává v bočním trendu mezi hodnotami 1,1240 – 1,1380 EURUSD.

Z domova bude dnes zveřejněna obchodní bilance, průmyslová produkce a zápis z posledního zasedání ČNB. Maďarský forint obohatí informace v rámci malobochodních tržeb a průmyslové produkce. Taktéž se dozvíme prosincovou inflaci z Polska.

Eurozóna dnes nabídne data maloobchodních tržeb a prosincovou spotřebitelskou inflaci. Taktéž se dozvíme německou obchodní bilanci za listopad.

Z USA se v odpoledních hodinách dozvíme míru nezaměstnanosti za měsíc prosinec a také report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP).