zpět

Dnešní data potvrdí recesi

3.3.2023

Česká koruna včera lehce korigovala předchozí zisky. Dnes bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 4. čtvrtletí loňského roku.

Česká koruna včera přerušila předchozí jízdu k silnějším hodnotám a včera zisky lehce zkorigovala ke 23,45 EURCZK, když se ale během dne přiblížila až ke 23,50 EURCZK. Podobně na tom byly i ostatní měny v regionu. My ani nadále nevidíme důvody pro další výrazné posilování, naopak očekáváme v průběhu roku návrat ke slabším hodnotám. Ostatně i dnešní data o vývoji HDP na konci loňského roku potvrzují technickou recesi v české ekonomice.

Včerejší data z eurozóny zase ukázala, že inflace zůstává problémem, únorová inflace v zemích eurozóny jen mírně klesla na 8,5 %, růstem ale překvapila jádrová inflace. To bude vyžadovat další zvyšování eurových sazeb, což bude snižovat úrokový diferenciál mezi korunou a eurem a snižovat tak atraktivitu koruny.

Oproti tomu včera zveřejněný zápis z posledního zasedání ECB nic nového nepřinesl, v podstatě se shoduje s aktuálním tržním konsensem, který počítá s dalším eurových růstem sazeb na 4,0 %.

Více k očekávaným událostem ZDE