zpět

Dnešek ve znamení inflace

10.8.2023

Domácí spotřebitelská inflace dle očekávání zpomalila tempo růstu na 8,8 % meziročně, odpoledne dorazí klíčová statistika růstu cen i ze Spojených států.

Středeční obchodování se obešlo bez výraznějších tržních výkyvů, čemuž pomohla prázdninová nálada na trzích, ale i prázdný kalendář ekonomických událostí. Koruna na páru s eurem krátce otestovala hladinu 24,30 EURCZK, později se ale opět obchodovala o něco níže v blízkosti 24,26 EURCZK. Z hlediska příchozích makrodat dnes bude trhy zajímat zejména červencová statistika domácí spotřebitelské inflace, více o zveřejněném výsledku píšeme zde.

Růst cen dnes bude tématem číslo jedna i na světových trzích, kdy v odpoledních hodinách bude zveřejněna spotřebitelská inflace ze Spojených států. Díky nižší srovnávací základně z minulého roku analytici počítají s mírným zrychlením tempa růstu z 3 % na 3,3 %. Americký dolar v úvodu čtvrteční seance ztrácí a kurz se na hlavním měnovém páru pohybuje těsně pod hladinou 1,10 EURUSD, vůči české koruně pak dolar oslabil pod 22,10 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE