zpět

Dnes zasedne ČNB a Fed

3.5.2023

Klíčovou událostí dnešního dne pro finanční trhy bude večerní zasedání americké centrální banky, která by již měla dovršit cyklus zvyšování úrokových sazeb. Korunový trh pak bude nejvíce zajímat odpolední zasedání ČNB, od které se však žádné změny v sazbách nečekají.

Koruna na úvod zkráceného týdne začala oslabovat a vůči společné evropské měně se dostala na dohled úrovně 23,60 EURCZK. Korunové obchodníky dnes bude nejvíce zajímat odpolední měnověpolitické jednání ČNB, která by dle většinového očekávání měla ponechat sazby na stávající úrovni.

Ačkoliv se v bankovní radě objevují tendence, které by jemné zvýšení o 25 bazických bodů nemusely zcela vylučovat, poslední příchozí data tomu úplně nenasvědčují. Růst cen pomalu ale jistě zpomaluje, lepšího výsledku se dočkal i meziroční růst HDP. Jediným argumentem pro další utažení měnové politiky tak zůstává obava z mzdově inflační spirály, relevantní data ohledně růstu mezd v prvním čtvrtletí však teprve dorazí.

O něco větší pozornost bude ve večerních hodinách věnována zasedání měnového výboru americké centrální banky. Od Fedu se aktuálně očekává, že zvýší dolarové sazby o 25 bodů a dostane je do pásma 5,0 – 5,25 %. Nicméně tímto krokem by měl být cyklus zvyšování sazeb ukončen. Inflace v březnu zpomalila na 5,0 %, zatímco trh práce dosud vykazuje dobré výsledky a americké ekonomice se i navzdory výhledům daří relativně dobře. Na druhé straně existují problémy a rizika v bankovním sektoru a některé předstihové indikátory se zhoršují. Pokud by se tak tempo inflace nadále snižovalo a ekonomická situace v USA horšila, Fed by mohl přistoupit ke snižování sazeb již na konci tohoto roku. Americký dolar se v úvodu úterního obchodování pohybuje nad hladinou 1,100 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE