zpět

Dnes zasedá ČNB

27.9.2023

Snižování úrokových sazeb se blíží, více o možném načasování obratu měnové politiky by nám dnes mohlo prozradit zasedání bankovní rady ČNB, výsledek jednání bude zveřejněn ve 14:30 hod.

Česká koruna během úterní seance vrátila pondělní zisky a oslabila zpátky nad úroveň 24,40 EURCZK. Klíčovou událostí pro korunové obchodníky bude dnešní zasedání ČNB, která by dle předpokladů měla ponechat základní úrokovou sazbu neměnnou na úrovni 7 %. Určující pak pro kurzový vývoj bude rétorika centrálních bankéřů a možná diskuze o budoucím snižování sazeb, což by mohlo koruně opět přinést další ztráty. O sazbách rozhodovali včera také v Maďarsku, kde zástupci maďarské centrální banky ponechali svou základní úrokovou sazbu neměnnou a zároveň snížili jednodenní depozitní sazbu o 100 bazických bodů na 13 %, což bylo v souladu s tržním očekáváním.

Na hlavním měnovém páru jsme včera nebyli svědky žádných zásadních pohybů, kurz za absence evropských dat stagnoval mezi 1,0570 až 1,0600 EURUSD. Vůči české koruně se pak aktuální kotace pohybuje těsně pod 23,10 USDCZK. V USA byla zveřejněna pouze data z realitního trhu, která ukázala, že stavební povolení ve Spojených státech vzrostla v srpnu o 6,8 % na nejvyšší úroveň od října 2022. Nárůst počtu povolení ukazuje, že se nové výstavbě i nadále daří, a to i navzdory růstu hypotečních sazeb v USA.

Více k očekávaným událostem ZDE