zpět

Dnes index výrobních cen z eurozóny

4.7.2022

Bankovní rada ČNB v novém složení. Dorazí výsledek růstu cen ve výrobě z eurozóny. V USA je dnes svátek.

Obchodování „eurokoruny“ se první prázdninový den nijak nelišilo od předchozích týdnů. Domácí měna se, i vzhledem k probíhajícím intervencím ČNB, stále držela těsně u hranice 24,75 EURCZK. V nejbližších dnech bychom se měli dozvědět stav devizových rezerv ČNB k 30. červnu. Bude pak možné odhadnout náklady spojené s permanentními intervencemi na podporu koruny. V pátek došlo k obměně bankovní rady ČNB. V pohledu na devizové intervence, s nástupem nového guvernéra, žádné změny nečekáme.

Páteční obchodování se povedlo především dolaru, který proti koruně v intradenním vyjádření získal téměř 20 haléřů a týden zakončil na 23,75 USDCZK. Americký dolar po většinu týdne těžil ze slušných výsledků americké ekonomiky a ani mírné zklamání v podobě pátečních výsledků Indexů nákupních manažerů ve výrobě mu na síle neubralo. Vzhledem k dnešnímu svátku v USA čekáme spíše klidnější obchodování a setrvání v pásmu 23,60 – 23,80 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Středoevropský makroekonomický kalendář je dnes zcela prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Z evropských dat stojí dnes za zmínku ranní výsledek německé obchodní bilance za květen a především pak Index výrobních cen (PPI) za stejný měsíc za celou eurozónu. Počítá se s meziročním růstem cen ve výrobě o 37 %.

Očekávané finanční události ve světě

Ve Spojených státech je dnes svátek a žádných kurzotvorných dat se tak z druhé strany Atlantiku nedočkáme.