zpět

Dnes dorazí americká inflace

12.1.2023

Domácí inflace brzdí. Dolar opět lehce ztratil. Jak moc se propadnou domácí maloobchodní tržby? Odpoledne inflace z USA.

Středeční obchodování „eurokoruně“ tentokrát žádný větší pohyb nepřineslo a ta se po celý den udržela na dohled hranice 24,00 EURCZK. S kurzem koruny tak nic neudělal dopolední výsledek domácí prosincové inflace (CPI). Ten dopadl jistým překvapením, protože se oproti listopadu počítalo s mírně zrychlujícím se meziročním tempem růstu spotřebitelských cen na 16,4 %. Výsledek 15,8 % tak představuje příjemné překvapení a snad i příslib, že se i v dalších měsících dočkáme postupně zpomalujícího růstu cen. I dnes počítáme s obchodováním poblíž úrovně 24,00 EURCZK.

Dolar včera neztrácel tak výrazným tempem, jako v závěru minulého týdne, přesto ale dílčí oslabení zaznamenal. Koruna proti němu sice včera nerozšířila zisky předešlých dní, ale stále se drží velmi těsně u hranice 22,30 USDCZK. V případě jen mírného proražení zmíněné úrovně směrem dolů bychom se bavili o nejlevnějším dolaru za posledních devět měsíců. Dolaru nesvědčí postupný pokles rizikové averze, což naopak pomáhá k ziskům akcií či rizikovějších měn. Vzhledem k dnes odpoledne zveřejněné americké inflaci se můžeme dočkat výraznějšího pohybu dolaru, k realizaci obchodu za výhodnější kurz se nabízí využít automatický order.

Více k očekávaným událostem ZDE.