zpět

Den ve znamení ČNB

9.6.2022

Prezident Zeman jmenoval nové členy bankovní rady. Pozitivní impuls pro korunu. Kolik stojí ČNB intervence na devizovém trhu?

Středeční den se nesl ve znamení očekávané rošády ve vedení bankovní rady České národní banky. Jmenování Aleše Michla novým guvernérem kurzem koruny posledně poněkud zamávalo a všichni s napětím čekali, kdo se do bankovní rady dostane. S platností od prvního července se můžeme těšit hned na tři nové členy! Na prvním místě: Eva Zamrazilová. Oprášení již v minulosti prověřené členky bankovní rady z let 2008-2014 se zdá být dobrým krokem. Výše zmíněná kromě své kvalifikace a zkušeností získává primát coby první víceguvernérka ČNB. Druhou tváří na scéně, která není tolik mediálně známá, je Karina Kubelková. Dalším jmenovaným se stal Jan Frait, který již v radě v letech 2000-2006 působil. Ti, kteří se po jmenování Aleše Michla na pozici guvernéra obávali možného směřování ČNB, dnes mohou klidně spát. Z kola ven jde k poslednímu červnu Jiří Rusnok, Vojtěch Benda a Tomáš Niedetzký.

Po jmenování nových členů bankovní rady začala koruna příjemně posilovat. Na euru se dostala až na 24,57 EURCZK, proti americkém dolaru poskočila až na 22,89 USDCZK.

U ČNB ještě zůstaneme. Naše centrální banka rovněž sdělila tolik poptávanou informaci, kolik že v dubnu ukrojila svými intervencemi z devizových rezerv. Bylo to 199 milionů EUR. Aktivita ČNB má v letošním roce vzestupnou tendenci – leden a únor 122 mil. EUR, březen 134 milionů. Během května poklesly devizové rezervy o 4,4 mld. na 156 mld. EUR!

Prezident ČR Miloš Zeman se po jmenování nových členů bankovní rady vyjádřil v tom smyslu, že ČNB má vedle úrokových sazeb k dispozici i další nástroje při boji proti inflaci, které nebyly zcela využívány.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova a ze střední Evropy zůstává pro dnešní den prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Dnes odpoledne zasedá a jedná Evropská centrální banka, ve hře je zvýšení úrokových sazeb.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti.