zpět

Den plný středoevropských makrodat

28.2.2023

Česká koruna láme další rekordy, vytrvalé očekávání jejího propadu již nudí, ale trvá. Na eurodolaru probíhají boje kolem hranice 1.06 EURUSD. Dnes nám nabídnou makrodata zejména zajímavé údaje ze střední Evropy.

Česká koruna včera mírně posílila, když se dostala na konci denního obchodování až na 23,62 EURCZK. Zároveň včera evropský statistický úřad zveřejnil index vývoje ekonomické nálady v členských zemích EU a Česko si polepšilo a více se tak přiblížilo k dlouhodobému průměru, ačkoli obecně v EU se měřená ekonomická nálada tentokrát zastavila. Ačkoli u české koruny nelze vyloučit krátkodobě další rozšíření zisků a tedy nové rekordy, dlouhodobě se většina odborné veřejnosti stále kloní k názoru, že na koruně musí dojít k určitému oslabení. Polský zlotý včera mírně posílil na 4,71 EURPLN, maďarský zlotý taktéž na 377 EURHUF. Makroekonomická situace v Polsku je aktuálně poměrně nepřehledná. Tamní ekonomika byla silně zasažená konfliktem na Ukrajině. Názory na vývoj HDP v zemi se různí, inflace roste jako všude okolo v Evropě, polská centrální banka zřejmě neplánuje zvyšovat úrokové sazby. Není tedy moc předpokladů pro to, aby polský zlotý z dlouhodobého hlediska začal vůči euru nějak výrazně posilovat, jako se to daří poslední roky české koruně (je nutno ale zahrnout rozdílnou politiku ČNB ve vztahu k domácí měně). Maďarský forint také nemá zjevně vyhlídku na změnu trendu, který se dlouhodobě ve vztahu k euru nese ve znamení čím dál většího oslabování (i přes velké posílení forintu na podzim a v zimě 2022). Maďarská ekonomika vstoupila v závěru roku 2022 do recese, HDP klesá a inflační tlaky jsou mimořádně silné napříč celou maďarskou ekonomikou (jádrová i celková inflace naposledy shodně dosáhly 25,4 %). Viktor Orbán se snaží udržet si moc, v rámci které svádí problémy země na EU a jejich „špatná rozhodnutí o sankcích“ vůči Rusku. Pro forint bude tedy velmi důležité zřejmě to, jestli dojde v zemi ke změně politických poměrů, nebo jestli stávající garnitura úspěšně přesvědčí obyvatele o tom, že svojí politikou zemi pomáhá a že problém je za hranicemi Maďarska v podobě zlé Unie, George Sorose atd. Pro dnešek na české koruně očekáváme pohyb v pásmu 23,62 – 23,68 EURCZK.

Ještě větší vítězství, než předvedla česká koruna vůči euru, dokázala včera uhrát proti americkému dolaru, kde koncem dne oscilovala v pásmu 22,25 – 22,30 USDCZK. Dolar ztrácel také oproti euru, vůči kterému mu poslední dny pomáhalo očekávání trhů, že Fed zvýší úrokové sazby. I přes oslabování se dolar ale držel po většinu dne pod hranicí 1.06 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE