zpět

Den centrálních bank

2.2.2023

Tento týden je ve znamení centrálních bank. Včera zvýšil sazby Fed, dnes je zvýší ECB a BOE, ČNB zřejmě ponechá sazby beze změny.

Koruna vůči euru se včera držela poměrně stabilní těsně pod hladinou 23,80 EURCZK. Včerejší domácí zprávy s korunou nepohnuly – lednový PMI index ze zpracovatelského sektoru vzrostl na 44,6 bodu, současné podmínky v průmyslu jsou nadále špatné, ale výhled do budoucna se zlepšuje. I tak se ale index stále nachází pod 50 body. Lednová bilance státního rozpočtu skončila schodkem 6,8 mld. CZK (loňský leden v plusu, letos ovlivněno stropem na energie).

Mnohem zajímavější pro korunu bude dnešní zasedání ČNB. Podle dřívějších vyjádření členů bankovní rady ČNB zřejmě ani dnes se sazbami nepohne a ponechá je na 7,0 %. Centrální bankéři se již dříve vyjádřili, že impulsem pro další zvýšení sazeb by případně byl rychlý růst mezd a inflačních očekávání, který by hrozil rozjet inflační spirálu.

Vůči americkému dolaru si koruna včera polepšila. Během včerejšího obchodování posílila z ranních 21,86 USDCZK pod 21,80 USDCZK. K tomu pomohla horší data z amerického trhu práce (trh v lednu vytvořil pouze 106 nových pracovních míst), která nicméně byla ovlivněna extrémním lednovým počasím v USA. Další posílení koruny k dolaru pak přineslo zasedání Fedu. Ten podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 bodů do pásma 4,50 – 4,75. Tuto akci sice doprovodil slovy o tom, že přijdou další takové kroky, zároveň ale prohlásil, že dezinflační proces začal a nevyloučil tak opatrnější přístup v měnové politice. A právě to si trhy vybraly jako hlavní zprávu a dolarové výnosy poklesly, dolar oslabil na 1,1000 EURUSD a ke 21,60 USDCZK a akciové trhy reagovaly růstem.

Ani dnešní den nebude na eurodolaru klid – zasedá totiž ECB. Ta dlouho tvrdila, že inflace je nákladová a se zvyšováním sazeb trochu zaspala a nyní to dohání. Takže dnes zvýší sazby o 50 bodů na 3,0 %.

Totéž (zvýšení sazeb o 50 bodů) na dnešní den zřejmě přichystá i Bank of England (na 4,0 %).

Více k očekávaným událostem ZDE