zpět

Deficit zahraničního obchodu se prohloubil

6.9.2022

Červenec byl dalším měsícem, kdy český zahraniční obchod vykázal hluboký schodek. Deficit činil 22,8 mld. korun a kromě ledna jsme letos zatím svědky toho, že ČR více dováží než exportuje do zahraničí. Od poloviny loňského roku tedy platí, že domácí ekonomika už není především exportní zemí, ale importní.

Negativní výsledek ovlivnil především deficit obchodu s ropou a plynem, který byl o 24,6 mld. korun vyšší než loni. Nikoli v důsledku zásadně vyšší spotřeby, ale růstu cen. Naopak více se dařilo obchodu s auty, které pozitivně přispěly o 8,5 mld. korun více než loni. Oproti loňskému roku šel vývoz nahoru o 10,2 %, ale dovoz o 13,8 %.

Koruna se obchoduje na relativně silných úrovních a co se týče sazeb je ČNB stále na vzestupné trajektorii. Úroky tedy půjdou dál nahoru, i když už ne takovým tempem, jako tomu bylo v minulých měsících. Vyšší sazby neznamenají nic jiného než další posilování koruny. ČNB by jí ráda viděla na konci tohoto roku v blízkosti 25 korun za euro.

Silná domácí měna znesnadňuje pozici českých vývozců. Za vyvezené zboží inkasují cizí měnu, zpravidla eura, a za ně pak dostanou méně korun. Náklady jim však rostou a ukrajovat si ze zisku nelze do nekonečna. ČNB je tak v nelehké situaci, ale při aktuálních rostoucích cenách nelze sazby nezvyšovat.