zpět

Davos 2024: Jak může blockchain změnit umělou inteligenci

22.1.2024

Blockchain revolučně mění tréninková data umělé inteligence (AI), eliminuje zkreslení a zajišťuje přesné výsledky. Casper Labs a IBM stojí v čele této průkopnické iniciativy v Davosu 2024. Potenciál blockchainu ve správě AI a kontrolní mechanismy, které poskytuje systémům AI, jsou klíčovými tématy diskuse.

IT výzkumnici, kteří se sešli na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, zdůraznili blockchain, technologii stojící za Bitcoinem (BTC), jako potenciální hru změnu v řešení zkreslení a dezinformací v tréninkových datech AI. Tato integrace má transformační sílu a přináší důvěryhodnost do různých odvětví.

Využití blockchainu k ověřování dat umele inteligence

Blockchain, který byl představen v roce 2009 se spuštěním Bitcoinu, funguje jako nezměnitelná veřejná účetní kniha transakcí odolná proti manipulaci. Odborníci se domnívají, že tuto technologii lze využít k vytvoření bezpečného a transparentního systému pro správu tréninkových dat AI. Obavy u současných modelů umělé inteligence vyvolává přítomnost zkreslení a nepravdivých informací v jejich tréninkových datech, což vede k potenciálně zkresleným nebo nepřesným reakcím umělé inteligence.

Aby se tato obava odstranila, spojila nedávno Casper Labs, významná blockchainová firma zaměřená na obchodní aplikace, síly se společností IBM a stala se průkopníkem systému, v němž jsou tréninková data AI uložena v blockchainu. Datové sady jsou bezpečně uloženy a kontrolovány, což poskytuje ověřitelný záznam o tréninkovém procesu AI.

"Díky ukládání datových sad na blockchain máme důkaz o tom, jak je AI trénována. Pokud umele inteligence začne halucinovat – poskytovat nepravdivé informace – můžete vrátit AI na předchozí verzi, čímž zrušíte část učení," vysvětlila Medha Parlika, technologická ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Casper Labs.

Parlika dále zdůraznila, že tento projekt umožňuje vrátit modely AI do jejich počáteční fáze v případě, že jsou zjištěny zkreslení nebo nepřesnosti. Tento revoluční přístup poskytuje tolik potřebnou transparentnost a odpovědnost v procesu vývoje AI.

"Killer Use Case" pro Blockchain a AI

Generální ředitelka Crypto Council for Innovation Sheila Warrenová označila tuto integraci za "killer use case" pro technologii blockchain. Vyzdvihla její transformační potenciál a uvedla, že by mohla na dlouhá léta předefinovat prostředí umělé inteligence.

Warrenová věří, že ověřování a kontroly a rovnováhy v rámci systémů umělé inteligence budou řízeny a podporovány blockchainem. Tento přístup zajišťuje integritu procesů AI a poskytuje nezbytné záruky ve světě, který je stále více řízen AI.

Různá odvětví, včetně finančnictví a zdravotnictví, již zkoumají využití blockchainu při správě tréninkových dat AI, aby zajistila integritu aplikací AI. Kromě řešení zkreslení a dezinformací nabízí blockchain cestu k udržení integrity, odpovědnosti a důvěryhodnosti dat používaných k trénování modelů umele inteligence.

Ověřování a kontrolní mechanismy blockchainu jsou považovány za klíčové pro udržení integrity procesů umele inteligence a poskytují záruky v prostředí, kde se stále více spoléhá na umělou inteligenci.

Různá odvětví, včetně finančnictví a zdravotnictví, již zkoumají využití blockchainu k správě tréninkových dat AI. Tato technologie nejen řeší problémy zkreslení a dezinformací, ale také poskytuje cestu k udržení integrity, odpovědnosti a důvěryhodnosti dat, která jsou klíčová pro trénování modelů umělé inteligence.