zpět

Data z Velké Británie posílají libru dolů

12.5.2022

Ekonomika Velké Británie za 1Q 2022 meziročně vzrostla o 8,7 %, mezičtvrtletně o 0,8 %. Obě čísla zůstala mírně za očekáváním trhů, přesto se jedná o velmi slušné výsledky.

Propad tamní ekonomiky v průběhu roku 2020 a částečně i 2021 z důvodu pandemie jsou dneškem smazané a britská ekonomika se z covidu, co se týče růstu HDP, zotavila.

Také Velká Británie však musí čelit dopadům války na Ukrajině. Březnová průmyslová výroba sice vzrostla o 0,7 %, což je mírně lepší výsledek, než jaký čekaly trhy, ale zpomalení růstu oproti únoru. Už sedmý měsíc v řadě tak pokračuje slabý růst průmyslové produkce. Desátý měsíc v řadě nejen že pokračuje, ale navíc se prohlubuje schodek obchodní bilance. Ta za březen vykázala deficit 11,55 mld liber.

Na druhé straně v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly podnikové investice o 8,5 %, což představuje skvělý výsledek. Libra od včerejška oslabuje a za několik málo hodin ztratila téměř jedno procento, když z večerních 0,8525 EURGBP dnes otevírá na 0,8610 EURGBP. Trhy tak dnešní čísla hodnotí spíše jako mírné zklamání. Data o HDP jsou zatím prvními odhady, takže nejsou k dispozici podrobnější statistiky, ale lehké zklamání oproti odhadům se na kurzu libry projevuje. Koruna si připisuje drobné zisky a posiluje z 29,58 GBPCZK k 29,53 GBPCZK.