zpět

Data z trhu práce USA dopadla smíšeně

4.11.2022

Říjnový NFP report opět překonal tržní očekávání, ta předpokládala přírůstek v podobě 200 tisíc nových míst. Zatímco americká ekonomika v uplynulém měsíci přidala 261 tisíc nových pracovních míst, nezaměstnanost vzrostla.

Revize za září přinesla růst z 263 tisíc na 315 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Naopak statistika míry nezaměstnanosti vzrostla v říjnu na 3,5 % z 3,7 % z předchozího měsíce, což trhy úplně nepředpokládaly. Významné přírůstky pracovních míst zaznamenala oblast zdravotnictví, odborných a technických služeb a zpracovatelského průmyslu.

Guvernér Fedu Powell ve středu na zasedání měnového výboru uvedl, že byl překvapen silou a odolností trhu práce navzdory zpomalení celkové ekonomiky. Za prvních devět měsíců tohoto roku firmy vytvořili téměř 3,8 milionu pracovních míst. Počet zveřejněných volných pracovních míst se v září po poklesu v předchozím měsíci opět zvýšil, takže na každého nezaměstnaného pracovníka připadají opět téměř dvě volná pracovní místa. "Trh práce je nadále v nerovnováze, poptávka výrazně převyšuje nabídku volných pracovníků," uvedl Powell. Americký dolar po zveřejnění reportu oslabuje k úrovním okolo 0,9850 EURUSD.