zpět

Data z ruské ekonomiky všechny překvapila

29.12.2022

Včerejší a dnešní data z ruské ekonomiky přinesla velká překvapení v podobě výrazně lepších výsledků, než jaké se čekaly. Trh práce zaznamenal historicky nejnižší hodnotu nezaměstnanosti kvůli odvodům mužů do války.

Listopadová nezaměstnanost oproti všem předpokladům klesla z říjnových 3,9 % na 3,7 %. Tento trend je přinejmenším velkým překvapením, protože trhy počítaly s nárůstem počtu lidí bez práce na 4 %. Listopadová nezaměstnanost je tak nejnižší v historii, ale hlavním faktorem, který k tomu přispěl, je odliv mužských pracovních sil do války. V tomto důsledku se snížil počet lidí bez práce o 152 tisíc na 2,745 mil.

Přestože i Rusko čelí inflaci a nedostatek zboží na trhu by měl zdražování ještě akcelerovat, reálné mzdy Rusů rostou. V říjnu meziročně vyskočily o 0,4 % ze zářijového poklesu o 1,4 %. 

Další překvapení přinesla statistika průmyslu za listopad. Tamní výroba totiž meziročně klesla o 1,8 %, zatímco trhy počítaly se zhoršením situace a poklesem o 2,7 %. Na těžký a těžební průmysl negativně dopadá absence mužů v produktivním věku, kteří byli odvedeni do války.

Celkový obrázek ruské ekonomiky poskytla statistika HDP za listopad. To sice meziročně kleslo o 4 %, ale jedná se o zmírnění pádu z říjnových -4,5 %. Za mohutným poklesem výkonu ruské ekonomiky stojí především sankce západu. Za prvních jedenáct měsíců se meziročně ruské hospodářství zmenšilo o 2,1 %.

Je evidentní, že po negativních dopadech sankcí západu si Rusko vstřelilo „vlastní gól“ v podobě statisíců odvedených mužů do války. Mužů, kteří jsou v produktivním věku a táhli ekonomiku. Kolik z nich se bude moci vrátit k rodinám a do práce, je otázkou bez odpovědi.