zpět

Data z pracovního trhu v USA nenaplnila očekávání

7.12.2023

Příchozí data před pátečním zveřejněním klíčového NFP reportu ukazují na další postupné ochlazování pracovního trhu ve Spojených státech, americký dolar i přes to mírně posiluje.

Počet Američanů, kteří požádali o podporu v nezaměstnanosti, se v týdnu končícím 2. prosince zvýšil na 220 000, což je mírně pod očekáváním trhu ve výši 222 000, zároveň se však jedná o druhé nejvyšší číslo od září. Výsledek tak navazuje na pokračující trend, kdy americký trh práce vykazuje známky ochlazení z přísnějších úrovní zaznamenaných na začátku letošního roku, což ukázal i včerejší report od agentury ADP. Soukromý sektor v USA totiž v listopadu vytvořil pouze 103 000 nových pracovních míst, i když trhy očekávaly údaj kolem 128 000 míst. V říjnu pak soukromý sektor po revizi vytvořil "pouze" 106 000 míst.

Smíšené údaje z pracovního trhu a ustupující růst cen by mohl potenciálně posílit holubičí postoj Fedu, přičemž aktuální očekávání počítají s prvním snížením dolarových sazeb již na březnovém zasedání. Je však více než jasné, že ještě uslyšíme od centrálních bankéřů známou formulku o tom, že rozhodnutí ohledně snižování sazeb bude záležet na příchozích datech a nových prognózách. Nadcházející data z trhu práce v podobě NFP reportu tak budou pravděpodobně hrát nedílnou roli při utváření očekávání ohledně dalšího směřování monetární politiky Fedu, což bude mít samozřejmě i dopad na dynamiku americké měny, která v posledních týdnech oplývá poněkud vyšší volatilitou, než je tomu obvykle. Aktuálně se hlavní měnový pár nachází těsně pod úrovní 1,0800 EURUSD, vůči české koruně se americký dolar pohybuje v rozmezí 22,55 až 22,60 USDCZK.