zpět

Data z české ekonomiky zklamávají

7.6.2023

Na světových trzích se včera neprosadil žádný výrazný trend, i když nakonec hlavní akciové indexy končily lehce v plusu (tedy kromě pražské burzy, kterou dolů táhl opět ČEZ). Jednoznačný trend se neukázal ani na koruně.

První třetina měsíce sice tradičně přináší řadu dat z české ekonomiky, korunu ale příliš nerozhýbala. Ta se tak držela mezi 23,51 – 23,56 EURCZK. Včerejší den přinesl smíšená data – domácí data z průmyslu zklamala. Meziročně sice ještě ukázala růst díky slabé srovnávací základně minulého roku, oproti předchozímu měsíci ale došlo k propadu. Bilance zahraničního obchodu za duben vykázala přebytek 8,4 mld CZK. To je meziročně o více než 36 mld. více hlavně díky nižšímu saldu na ropě a plynu a vyššímu přebytku na motorových vozidlech.

Jednoznačný trend nebyl ani v regionu. Polský zlotý nejpve ztrácel před zasedáním centrální banky, po jeho konci ale ztráty smazal. Zasedání NBP totiž žádné překvapení nepřineslo – sazby zůstaly beze změny na 6,75 %.

Ani dnešní obchodování na trzích nebude nijak výrazné. Futures na evropské akcie se pohybují kolem nuly. Z domova přišla hned ráno horší data o dubnovém maloobchodu – tržby bez aut se meziročně propadly o 7,7 % a meziměsíčně o 0,3 %. Koruna tak začíná mírným oslabením na 23,62 EURCZK. Vůči dolaru se obchoduje na 22,13 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE