zpět

Další zhoršení předstihových ukazatelů v Evropě

24.8.2023

Včerejšímu makroekonomickému kalendáři dominovala srpnová statistika indexů nákupních manažerů (PMI) z oblasti výroby a služeb z Německa, Velké Británie i celé eurozóny. Kromě zpracovatelského průmyslu výsledky zklamaly na všech úrovních.

Zveřejněné údaje ukazují, že podnikatelská aktivita v Německu a celé eurozóně v srpnu poklesla více, než se očekávalo. Index z oblasti služeb klesl na 48,3 z 50,9 v červenci, přičemž odhady počítaly alespoň s hodnotou 50,5. Propad byl nejstrmější v Německu. Naopak data z oblasti výroby překvapila, ačkoliv se stále jedná o "negativní" pásmo statistiky, index mírně vzrostl na 43,7 z tříletého minima 42,7 v předchozím měsíci (odhad 42,6).

Data ze Spojeného království však dopadla ještě hůře, než odhadovali analytici. Pokles zaznamenal jak souhrnný index, tak i výsledek z výroby a služeb. Britská ekonomika se tak zdá být mnohem křehčí, než se čekalo, otázkou tak zůstává, jak dosavadní data mohou ovlivnit rozhodnutí centrálních bankéřů dále zvyšovat úrokové sazby. Příští zasedání Bank of England se bude konat 21. září.

Na zveřejněné statistiky z rána navázal v odpoledních hodinách index spotřebitelské důvěry za celou eurozónu, který taktéž nevykázal dobrý výsledek. V srpnu totiž došlo k poklesu z -15,1 na -16, přičemž se očekávalo zlepšení na -14,3. Výsledek indexu skončil opět hluboko pod svým dlouhodobým průměrem.

Trhy tak v závěru týdne budou napjatě čekat na klíčové projevy prezidentky ECB Christine Lagarde a šéfa Federálního rezervního systému Jeroma Powella, kteří vystoupí na výročním sympoziu v Jackson Hole. Očekává se, že tyto projevy nabídnou aktuální výhled měnové politiky centrálních bank, přičemž v současné době i díky slabým makrodatům lze očekávat, že Evropská centrální banka na svém zářijovém zasedání může pozastavit současný cyklus zpřísňování měnové politiky. Současně se očekává, že úrokové sazby v USA mohou zůstat po delší dobu na vyšší úrovni. Euro během středeční seance rozšiřuje své ztráty a kurz se pohybuje pod 1,0850 EURUSD.