zpět

Další schodek obchodní bilance, ČR je dovozní ekonomikou

8.8.2022

Červnová obchodní bilance skončila v deficitu 12,1 mld. korun. Deficit sice není nejhorší v historii jako v předchozích měsících, ale optikou posledního roku nelze už ČR nazvat exportní ekonomikou, více dovážíme.

Export meziročně vzrostl o 15,3 % a dovoz, ale import o 15,9 %. Přestože roste jak dovoz, tak vývoz, import roste rychleji, a proto se celková bilance dostává do deficitu.
Problém dovozu je mj. ten, že jsme odkázáni na ceny obchodních partnerů. Tedy ceny v domácí ekonomice jsou o to více závislé na cenotvorbě těch, od kterých zboží dovážíme. Tato role je pro ČR novum, jelikož tradičně jsme považováni za exportní hospodářství. Ceny na domácích pultech obchodů tak více než kdy jindy určují zahraniční producenti.

I když ČNB na posledním zasedání minulý týden ponechala sazby beze změny, silnější koruna pod 24,50 EURCZK může být pro mnohé české exportéry problém. Silná domácí měna totiž znesnadňuje jejich pozici na zahraničních trzích. Za své vyvezené zboží dostanou eura, ale za ty dostanou méně korun a rozdíl musí podnikatelé ušetřit jinde. Pokud se podíváme na prognózu ČNB tak na silné koruně se nejspíš v dohledné době nic nezmění. Centrální bankéři totiž skrze silnou měnu omezují růst cen.