zpět

Další růst sazeb

22.6.2022

ČNB právě zvedla svou základní úrokovou sazbu z 5,75 % na rovných 7 %. Odhady trhů na to, kam až centrální bankéři zvýší sazbu se před dnešním zasedáním podstatně lišily, a nakonec vyhrálo jestřábí křídlo, možná naposledy na dlouhou dobu.

Dnešní utažení měnových podmínek v praxi znamená, že se zvednou veškeré úroky z úvěrů a vkladů. Znovu zdraží hypotéky a běžné úvěry pro spotřebitele. Prodraží také veškeré provozní a překlenovací úvěry firmám, což bude znamenat další zvýšení nákladů v už tak cenově napjaté situaci. Koruna na rozhodnutí ČNB nereaguje a drží se v blízkosti 24,70 EURCZK.

Dnešní zasedání bylo posledním ve starém složení a pod taktovkou J. Rusnoka. Toho ve funkci nahradí A. Michl a nově byli do bankovní rady jmenováni další tři centrální bankéři.

Zdá se, že dnes ČNB zvýšila sazby dle očekávání většiny trhů, ale přesto podstatně, a to zejména z toho důvodu, že nové složení nebude zvedání úroků až tak nakloněno. Dosavadní bankovní rada tak poskytla té nové prostor v podobě nižšího tlaku veřejnosti a médií na řešení inflace.

Spotřebitelské ceny za květen vzrostly meziročně o 16 % a zdá se, že dalšímu růstu cenové hladiny nic nebrání. Pokud by však ČNB nezvyšovala sazby, zdražování by bylo ještě mnohem vyšší. Do budoucna by nebylo velkým překvapením, kdyby se spotřebitelská inflace přehoupla daleko nad 20% růst. Hlavním faktorem, proč ceny rostou historicky nejvyšším tempem a proč ČNB zvyšuje sazby je především růst cen energií v souvislosti s válkou na Ukrajině.