zpět

Další porce sankcí pro Rusko

3.6.2022

Konec ropy v Čechách. Pokračující inflační tlaky napříč celou Evropou. Jaká budou další data z amerického trhu práce?

Velká část Prahy si ve čtvrtek ráno měla možnost vyzkoušet, jaké by to bylo, žít bez elektrického proudu. Doufejme, že se jednalo pouze o cvičení a dramaticky tím nestoupne cena svíček na pultech obchodů. A teď už z jiného soudku….zástupci EU se včera shodli na šestém balíku sankcí proti Rusku včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Ten by měl začít platit už koncem tohoto roku a Evropa by měla omezit dovoz ropy zhruba o 90 procent. Zatím časově nespecifikovaná výjimka bude platit pro Česko, Slovensko a Maďarsko, které jsou napojeny na jižní část ropovodu Družba. „Omezí to Rusku možnost financovat jeho válku,“ nechala se slyšet šéfka komise Ursula von der Leyen.

Ceny výrobců v eurozóně si během dubna připsaly další zrychlení. Meziročně poskočily o 37,2 %. Budiž jim dáno k dobru, že je to výsledek o celé jedno procento lepší, než se původně očekávalo. Už teď je víc než zřejmé, že pokračující inflační tlaky budou výrobci i nadále přenášet na domácnosti a konečné spotřebitele. Evropská společná měna se ve čtvrtek obchodovala za 24,74 až 24,64 EURCZK.

Ze Spojených států dorazila výrazně horší data o nezaměstnanosti ze soukromého sektoru zveřejněná agenturou ADP. Trhy počítaly se vznikem 300 tisíc nových pracovních míst, realita potvrdila pouze 128 tisíc nových míst. Zvýšil se tím tlak na další oficiální statisticky z amerického trhu práce, které dorazí v pátek odpoledne. Po horších datech zaznamenaly trhy pouze slabší odezvu. Americký dolar se ve čtvrtek proti koruně obchodoval za 23,23 až 22,95 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova zůstává pro dnešní den prázdný. Polsko a Maďarsko zveřejní maloobchodní prodeje za duben.

 Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny k nám dorazí maloobchodní prodeje za duben a index nákupních manažerů ve službách za květen. Dopoledne se taky dozvíme, jak je na tom německá obchodní bilance.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku bude uveřejněna míra nezaměstnanosti a změna počtu nových pracovních míst za květen. Později odpoledne k nám dorazí ještě index ISM ve službách.