zpět

Čtvrtek ve znamení tuzemské a americké inflace

11.1.2024

Česká koruna včera stagnovala, podobně patové situace probíhaly i na dalších měnových párech regionu střední Evropy. Polská centrální banka zřejmě nepřikročí k brzkému snižování sazeb, což by mělo nahrávat kondici zlotého. Americký dolar včera ztrácel.

Středeční obchodování nepřineslo české koruně na měnovém páru s eurem žádnou změnu, hodnota se téměř celý den pohybovala kolem 24,58 EURCZK. Téměř stejný vývoj probíhal i ve vztahu k polskému zlotému. Tam se hodnota „motala“ po drtivou většinu seance v pásmu 5,65 – 5,66 PLNCZK, polská měna nicméně bude těžit z vyjádření prezidenta Polské národní banky, které dává tušit, že snižování sazeb nenastane v Polsku nějak brzy. Aby nebylo patových situací málo, i s forintem se naše měna k večeru držela na průměrné denní hodnotě 15,385 CZKHUF. Pro dnešní den očekáváme vzhledem k výsledku tuzemské inflace pohyb v pásmu 24,60 – 24,70 EURCZK.

Hlavní měnový pár se včera výrazně přiblížil k hranici 1,10 EURUSD, když se euro koncem seance vyšplhalo z ranních 1,093 EURUSD na hodnotu 1,096 EURUSD a v noci trend nadále pokračoval tímto směrem. Dolar oslabil i vůči naší koruně, která posílila na 22,42 USDCZK. I tady trend dnes pokračuje v podobném vývoji.

Více k očekávaným událostem ZDE