zpět

ČSÚ dnes potvrdil pokles ekonomiky ve 4Q

31.3.2023

ČSÚ dnes finálními čísly za 4. čtvrtletí loňského potvrdil mezikvartální pokles ekonomiky o 0,4 %. Zajímavější data přijdou z eurozóny, kde budou publikována předběžná data inflace za březen.

Koruna se po zasedání ČNB nadále vrací k silnějším úrovním, během včerejšího obchodování se kurz opět dostal ke 23,50 EURCZK. Daří se jí i k americkému dolaru, vůči kterému se dostala pod 21,60 USDCZK.

V obou případech profituje hlavně ze zklidnění situace kolem bank (ještě před týdnem byly trhy nervózní z Deutsche Bank). Své ale přidala i ČNB, když Aleš Michl zmínil, že sázky na brzké snižování sazeb jsou předčasné a že by ČNB naopak mohla sazby ještě zvýšit (v případě roztočení mzdově inflační spirály).

Futures na akciové indexy dnes ráno ukazují kladnou nulu, takže ani na české koruně nepředpokládáme pro dnešek nic mimořádného.

Ráno zveřejněná čísla HDP za poslední čtvrtletí loňského roku potvrdila mezikvartální pokles české ekonomiky o 0,4 %. Meziroční růst ale nyní ČSÚ zrevidoval z +0,2 % na +0,3 %.

Zajímavější čísla přijdou z eurozóny. Budou totiž publikovány předběžné odhady inflace za březen. Ta by měla výrazně zpomalit k 7 % hlavně díky poklesu cen energií. I když teda včera zveřejněná předběžné čísla z Německa ukázala na nižší pokles inflace, než se čekalo. To ostatně včera pomohlo euru vůči americkému dolaru (díky sázkám na vyšší sazby v eurozóně) a kurz se tak dostává nad hladinu 1,0900 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE