zpět

Co nám ČNB nadělí v roce 2022?

3.1.2022

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v Radiožurnálu. Silná koruna coby předzvěst dalšího zvýšení sazeb ze strany ČNB.

Inflace se v roce 2021 stala největším strašákem jednotlivců i firem. V tomto okamžiku je těžké odhadnout, zda jsme UŽ na vrcholu, nebo nás jeho pokoření v následujících měsících teprve čeká. Centrální banky jednotlivých zemí zde hrají prim. Jejich cílem je dosáhnout a udržet cenovou stabilitu a vytvářet podmínky pro udržitelný hospodářský růst. Finanční trhy okamžitě reagují nejen na „úpravu sazeb“, ale i na prohlášení reprezentantů jednotlivých centrálních bank v médiích. Velmi dobře víme, že kroky centrální banky ovlivní jak chod státu (například zvýšení sazeb zdraží obsluhu státního dluhu a ztíží dostupnost půjček pro stát), tak i soukromého sektoru (to samé zvýšení sazeb brzdí přežhavenou ekonomiku a spotřebu, krotí inflaci, vede nás k šetření a zvyšuje nároky na zájemce o hypotéky).

V tomto ohledu poskytl guvernér ČNB Jiří Rusnok ještě před koncem roku velmi zajímavý rozhovor pro Radiožurnál. Vysvětluje v něm nejen směr, kterým se Česká národní banka ubírá, ale i očekávání, která mají její kroky přinést. V rozhovoru Jiří Rusnok připouští další postupný růst sazeb. Zvýšení nad pět procent ale v tomto roce považuje za extrémní a nepravděpodobné. Domnívá se, že vysoká inflace bude panovat hlavně začátkem roku, kdy do indexu spotřebitelských vstupují zdražující se energie. Počítá s růstem cen o sedm až osm procent. Situaci negativně ovlivňuje i „vyluxovaný“ trh práce.

Další zasedání České národní banky nás čeká 3. února 2022. V té době už budeme znát nejnovější data ohledně inflace za prosinec 2021 a bude hotová i nová prognóza ze strany ČNB. Na posledním zasedání centrální banky došlo k odhlasování navýšení sazeb o jeden procentní bod na 3,75 procenta.

Poslední den roku byl na trzích klid. Koruna se vůči euru obchodovala v úzkém pásmu za 24,84 až 24,89. Proti americkému dolaru bylo pásmo širší, dolar se pohyboval mezi 21,83 až 21,99. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 24,85 – 24,95 EURCZK a 21,95 – 22,05 USDCZK.

Z regionu

Z domova dnes bude zveřejněn Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) za prosinec.

Z Evropy

Z Eurozóny a z Německa se dozvíme výsledky Indexu nákupních manažerů v průmyslu (PMI) za prosinec.

Z USA

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí Index nákupních manažerů Markit za prosinec.