zpět

ČNB: sazby zůstávají beze změny

29.3.2023

ČNB sazby nemění, a tak nelze čekat ani žádný podstatný obrat na trhu s hypotékami. Ty zůstanou i po dnešku nahoře. Nižší inflace uvolní ruce centrálním bankéřům nejdříve ve druhé polovině roku.

ČNB dle předpokladů sazby dnes nezměnila a 2T REPO sazba je stále na 7 %. Tempo růstu spotřebitelských i průmyslových cen v posledních měsících zpomaluje. Přestože se situace na pultech obchodů lepší, podstatnější změna přijde až v dalších měsících. Hlavní roli ve zmírnění tempa růstu cen pod 10 % za letošní rok by měla hrát vysoká srovnávací základna s rokem 2022.

 Jelikož se všeobecně očekává pád spotřebitelské inflace, přichází velmi živá debata o tom, kdy ČNB půjde se sazbami dolů. Domácí ekonomika byla ve 4.Q loňského roku v recesi, což vede část trhu k domněnce, že by centrální bankéři mohli začít podporovat ekonomiku nižšími sazbami. To by mohlo přinést oživení i na trh nemovitostí a ceny hypoték by mohly mírně ustoupit. Výraznější pád sazeb však letos nečekáme, ČNB bude pravděpodobně s rozvolňováním měnových podmínek opatrná.