zpět

ČNB stahuje stovky miliard přebytečné likvidity

21.9.2022

Přebytečná likvidita je pomocí 14denních kontraktů odsouvána od obchodních bank pryč. Díky vysokému úroku získají nazpět mnohem více. Není tím však zvyšována peněžní zásoba. Jedná se o pozitivní vliv na stimulaci přehnané nabídky peněz. Jenom ve středu stáhla ČNB 378 miliard přebytečné likvidity. Dohromady částka činí 2,4 bilionu.

Centrální banky téměř všude po světě nyní zvyšují úrokové sazby, aby zvýšily cenu peněz, a tím utlumily poptávku po penězích. Se slabší poptávkou po penězích přichází i klesající poptávka po statcích a službách. Tlak na růst cen se tak snižuje.

Referenční úroková sazba, označovaná jako 2T repo sazba, znamená, že komerční banky mohou dostat až královský přídavek k penězům, které u centrální banky uloží na pouhé dva týdny. Cílem vysokých úroků je stahovat přebytečnou likviditu tak, aby se nedostávala do reálné ekonomiky a nevytvářela v konečném důsledku převis poptávky nad nabídkou.

V konkrétním případě České republiky komerční banka za 7% úrok uloží přebytečnou likviditu u centrální banky. Lepší úrok, který je obdobně bezpečný a jistý, totiž ani nikde jinde na trhu nedostane. Za dva týdny obdrží zpět zůstatky, které původně nepotřebovala. Navíc bude obohacena o dalších 7 %. Jak je tedy možné, že se hovoří o stahování likvidity, když banka dostane za několik málo dní zpět mnohem více? Finanční instituce poskytující úvěry je motivována odkládat finance spíše u centrální banky a nepůjčovat lidem. Běžným občanům zvedne sazby a půjčí tak mnohem méně. Cena peněz je pro domácnosti vysoká a demotivující. Dochází tak sice k růstu likvidity obchodních bank na jedné straně, ale zmenšený objem nových půjček spolu se splácením starých půjček snižuje množství peněz na straně druhé.

Peníze vytváří obchodní banky, nedochází tudíž ke zvyšování peněžní zásoby. Při splacení úvěru peníze zaniknou podobně, jako vznikly při jeho vytvoření. Důležité je, že po odeznění období vysokých referenčních repo sazeb se automaticky nevytvoří rapidní nárůst peněžní zásoby v ekonomice. Obchodní banky dostávají od centrální banky více, ale přitom tento fakt nezpůsobuje po utišení restriktivních opatření nenadálý nárůst nabídky peněz.

Repo operace České národní banky stahující likviditu probíhají v pondělí, ve středu a v pátek. V posledním středečním repo tendru bylo od obchodních bank staženo 378 miliard korun. V úvodu týdne bylo staženo 310 miliard. Předchozí týden v pátek bylo Českou národní bankou odebráno z účtů obchodních bank 493 miliard. Dohromady činí takto stažená likvidita 2,4 bilionu korun.