zpět

ČNB sazby nezvýšila, ale do budoucna to není vyloučené

4.5.2023

ČNB sazby nezvýšila, ale podmínila tento stav představením konsolidačního balíčku ze strany vlády. Fed dle očekávání zvýšil sazbu do pásmu 5,00 - 5,25 %. Dnes ECB zvýší sazby minimálně o 25 bb.

Proti euru si včera česká koruna připsala intradenní zisk ve výši deseti haléřů, když den zakončila na úrovni 23,50 EURCZK. Koruna „vyčkávala“ na odpolední zasedání o sazbách. Dle očekávání ke změně úrokových sazeb nedošlo a základní sazba zůstala na hranici 7 %. Jistého posunu jsme se ale včera dočkali. Výsledek hlasování členů bankovní rady byl tentokrát těsnější, když zněl 4:3 ve prospěch neměnných sazeb. Koruně také mohla pomoci zmínka guvernéra Michla o tom, že ČNB bude nucena zvýšit úrokové sazby, pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček ze strany české vlády a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty. Vláda slíbila, že balíček představí do poloviny května. Vzhledem k tomu, že v červnu zveřejněný růst mezd za 1Q se bude dost možná blížit hranici 10 %, státní rozpočet dosahuje rekordních schodků a spotřebitelská inflace se stále drží relativně vysoko, není zvýšení korunových sazeb na dalším zasedání plánovaném na 21. června vůbec vyloučené.

Obchodování s dolarem bylo během středoevropského obchodování relativně klidné, určitý pohyb na trhu přinesl pouze výrazně lepší výsledek ADP reportu o tvorbě pracovních míst v USA. Všeobecně se čekalo na výstup z večerního jednání Fedu. To přineslo očekávání zvýšení základní sazby do pásma 5,00 – 5,25 % a dolarové sazby se tak dostaly nejvýše od léta 2007. Fed tak dolarové sazby zvýšil i přes protesty některých představitelů Demokratů a po pádech několika regionálních amerických bank. Guvernér Powell ve svém vyjádření zmínil pokles ekonomického růstu a také bankovní krizi, byť ta se netýká těch největších bankovních domů v USA. Ve vyjádření Fedu tentokrát chyběla zmínka o konci utahování měnové politiky a očekávání je nyní takové, že jde pravděpodobně o poslední zvýšení sazeb. Nejbližší zasedání Fedu je plánováno na 14. června.

Více k očekávaným událostem ZDE