zpět

ČNB ponechala sazby beze změny

4.11.2022

2T repo sazba dle očekávání zůstává na 7% úrovni. ČNB však sáhla k výrazným změnám v ekonomické prognóze. Dnešní odpoledne bude ve znamení dat z pracovního trhu USA, dorazit by měl sledovaný report NFP.

Tuzemští centrální bankéři včera odhlasovali ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních. Základní referenční 2T repo sazba tak zůstává na 7 %. Koruna na toto rozhodnutí reagovala jen nepatrným posílením, ve výsledku tak víceméně zopakovala pohyb ze středečního dne, kdy se kurz obchodoval v rozpětí 24,45 až 24,52 EURCZK. Podstatnou informací však je, že si ČNB připravila výraznou obměnu ekonomické prognózy, kdy v porovnání s letní prognózou vzrostla trajektorie úrokových sazeb, na druhé straně klesl výhled inflace a HDP. ČNB také snížila výhled předpokládaného oslabení koruny a potvrdila znovu závazek bránit korunu devizovými intervencemi i v příštích měsících.

Série zasedání centrálních bank včera pokračovala i ve Velké Británii. Výbor pro měnovou politiku Bank of England si na včerejším zasedání odhlasoval zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, referenční úroková sazba se tak dostala na hodnotu 3 %. Výsledek hlasování tak potvrdil tržní konsenzus, nicméně britská libra po oznámení měnověpolitického rozhodnutí ztratila, vůči koruně se kurz sesunul zpátky k nižší úrovni 28,00 GBPCZK.

Na hlavním měnovém páru včera doznívalo středeční zasedání měnového výboru centrální banky Spojených států, americký dolar si tak připisoval další zisky, kurz se vydal zpátky na nižší úrovně k blízkosti 0,9735 EURUSD. Dnes, jako každý první pátek v měsíci, nás čekají očekávaná data z pracovního trhu. Dorazit by měla jak říjnová statistika nezaměstnanosti, tak počet nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP report).

Více k očekávaným událostem ZDE