zpět

ČNB nelení, proto se jí zelení

31.1.2022

ČNB blíže občanům. Zvyšování úrokových sazeb. Blížící se zasedání České národní banky.

Česká národní banka je více a více sdílná směrem k občanům a investorům. Na svých webových stránkách nově uveřejnila celou sekci nazvanou „Současná inflace – Vše, co o ní potřebujete vědět“. Jedná se o pozitivní signál v době, kdy jsou díky vysoké inflaci napříč celým světem jednotlivé centrální banky a bankéři pod drobnohledem. ČNB jde v rámci komunikace vůči laické veřejnosti dobrým příkladem. Evropská centrální banka by si z naší České národní banky mohla vzít příklad. Vyjádření ECB jsou totiž většinou určená jen profesionálním investorům. Kromě již zmíněné celé sekce věnované inflaci se na stránkách ČNB častěji objevují vyjádření a rozhovory s členy bankovní rady. Jejich osobité odpovědi v rozhovorech tak dávají velkou šanci čtenářům najít si mezi nimi svého favorita, jehož vyjádření jsou mu nejlépe srozumitelná.

Výše zmíněná sekce se věnuje celému tématu v těchto přehledných oddílech: Odkud se vzala současná vysoká inflace? Máme se obávat vysoké inflace? Kdy se současné kroky ČNB, tedy zvyšování úrokových sazeb, projeví v ekonomice? Co by se stalo, kdyby ČNB nechala tuto inflační epizodu jednoduše odeznít? Jak se bude inflace vyvíjet dále? Pod těmito kapitolami se nacházejí odkazy na aktuální komentáře ČNB. Dále pak odkazy na články a rozhovory, blogy a publikace, videa a další užitečné odkazy.

3. února 2022 nás čeká další měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky, kterého se zúčastní všech sedm jejich členů.

Koruna se vůči euru v pátek obchodovala za 24,40 až 24,50. Americký dolar se po středečním zasedání Fedu drží vysoko, naposledy se pohyboval mezi 21,86 až 22,00 . Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK a 21,90 – 22,00 USDCZK.

Z domova bude dnes dopoledne zveřejněna meziroční peněžní zásoba podle agregátu M3.

Z Eurozóny se dnes dozvíme HDP v meziročním a mezikvartálním srovnání, dorazí první výsledky inflace z Německa za leden.

Z druhé strany Atlantiku očekáváme PMI Index nákupních manažerů Chicagského Fedu a výrobní index Dallaského Fedu.