zpět

ČNB letos sazby pravděpodobně nesníží

26.5.2023

ČNB pravděpodobně udrží sazby na 7% úrovni déle než se původně čekalo. Taktéž americký Fed prodloužil časový horizont, po který by se měl držet restriktivní měnové politiky.

Česká koruna od začátku týdne koriguje ztráty z týdne předešlého, kdy i včera dokázala posílit vůči euru přes 5 haléřů těsně nad hladinu 23,60 EURCZK. Včerejší setkání představitelů vlády s guvernérem ČNB Alešem Michlem nic převratného nepřineslo, obě strany se držely rétoriky potřeby boje s vysokou inflací. K očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb se v rozhovoru pro Patria.cz vyjádřil člen bankovní rady Tomáš Holub, který prozradil, že očekává pokles sazeb nejdříve na přelomu roku. Původní odhady trhů počítaly s prvním snížením sazeb již během druhé poloviny letošního roku, což se dle posledních výsledků hlasování bankovní rady, kdy hned 3 ze 7 členů hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bodů, jeví jako ten méně pravděpodobný scénář. Také viceguvernérka Eva Zamrazilová prohlásila ve včerejším rozhovoru pro ČT24, že považuje aktuální výši sazeb za dostatečnou a další zvýšení by již výrazně neovlivnilo trajektorii vývoje cenového růstu.

Americký dolar během včerejška posílil vůči euru k hladině 1,0700 EURUSD, později však část zisků vrátil a aktuální kotace se pohybují okolo 1,0730 EURUSD. Vůči české koruně se pak americká měna pohybuje poblíž úrovně 22,00 USDCZK. Nižší počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a data ohledně růstu amerického HDP včera posílily sázky na další růst úrokových sazeb ze strany Fedu. Ačkoliv se stále čeká, že v červnu Fed ponechá sazby beze změny, výrazně se zvýšily sázky na 25 bodové navýšení na zasedání v červenci. Taktéž se změnila očekávání snížení sazeb do konce letošního roku, s čímž trhy už prakticky nepočítají.

Více k očekávaným událostem ZDE