zpět

ČNB korunové sazby ponechala na stávajících úrovních

5.8.2022

Zasedání ČNB poprvé od loňského června nepřineslo zvýšení sazeb. ČNB zvýšila odhad růstu HDP. Britská centrální banka zvýšila sazby. Dnes odpoledne dorazí sledovaná data z USA.

Odpolední zasedání ČNB přineslo koruně mírné zisky, když z ranní hodnoty 24,67 EURCZK dokázala zpevnit na 24,54 EURCZK. Za zpevněním domácí měny stojí zvýšení odhadu růstu letošního HDP a zřejmě také rétorika guvernéra Michla. Ten navzdory svému dřívějšímu odporu ke zvyšování úrokových sazeb včera zmínil pouze dvě varianty dalšího postupu ČNB, a to ponechání či zvýšení sazeb. Stejně tak potvrdil odhodlání i nadále bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu. V podvečer koruna část svých zisků odevzdala a obchodování zakončila na hranici 24,60 EURCZK. Očekáváme, že poblíž této úrovně se bude koruna obchodovat i dnes.

Proti dolaru koruna zažila úspěšný den. Vzhledem k mírným ziskům tuzemské měny po zasedání ČNB a především díky obecně ztrácejícímu dolaru koruna zpevnila z ranní hodnoty 24,27 na podvečerních 24,02 USDCZK. Vzhledem ke zveřejněným datům z USA je dnes odpoledne reálné širší obchodní pásmo dolaru.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domácí ekonomiky se dočkáme červnového výsledku maloobchodních tržeb. Květnový výsledek přinesl meziročním poklesem o 6,9 % velké zklamání. Tentokrát se počítá s poklesem o zhruba 3 %. Z Maďarska dnes stojí za zmínku dopoledne zveřejněný výsledek tamní průmyslové produkce za měsíc červen.

Očekávané finanční události v Evropě

V Německu byl ráno zveřejněn výsledek průmyslové produkce v meziměsíčním srovnání. Jiných zásadních ekonomických výsledků se dnes z eurozóny nedočkáme.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku se dnes dočkáme sledovaných dat z amerického trhu práce. Ve 14:30 SEČ bude zveřejněna červencová míra nezaměstnanosti a především červencový počet pracovních míst vytvořených mimo zemědělství. Předchozí výsledek dopadl výrazně nad očekávání. Tentokrát se počítá s relativně nízkým nárůstem o 230 tis. pracovních míst.