zpět

ČNB jde se sazbou na 5 %

31.3.2022

ČNB dnes na svém zasedání zvedla základní 2T REPO sazbu na 5 %. Jedná se o další podstatný a rozhodný krok směrem ke zkrocení inflace, která v únoru vzrostla o 11,1 %. V březnu se počítá s tím, že ceny v ČR porostou až o 15 %.

Nutnost a odhodlání bojovat s inflací centrální bankéři dokazují už řadu měsíců, kdy zvyšují sazby. V jeden okamžik dokonce zabránili koruně propadnout se nad 26 korunovou hladinu prostřednictvím přímých intervencí v její prospěch.

Ceny letí nahoru v poslední době ze tří důvodů.

1)    Stále jsme svědky problémů s cenami vstupů do výroby z důvodu narušených vztahů v dopravě vlivem post pandemického stavu.
2)    Vysoce expanzivní rozpočtová politika předchozí vlády.
3)    Válka na Ukrajině a obavy trhů z budoucího vývoje cen energií a pohonných hmot.

V nadcházejících týdnech nelze vyloučit další kolo intervencí, protože silná koruna by mohla v rámci snížení cenových tlaků významně pomoci. V případě další eskalace války na Ukrajině, a především v případě, že ruská nebo evropská strana uzavřenou kohouty s ropou a plynem, půjdou nejspíš sazby v ČR daleko přes 5 %.

Zde musí však ČNB postupovat opatrně, aby nesrazila spotřebitelskou poptávku a zásadním způsobem nepodvázala ekonomický růst. Vyšší sazby totiž znamenají dražší úvěry všeho druhu, investiční pro rozvoj firem, provozní pro je jejich běžný chod, hypotéky pro domácnost, ale i běžné spotřebitelské úvěry.