zpět

ČNB dnes zvedne sazby minimálně o 100 bodů

22.6.2022

Měnověpolitické rozhodnutí bankovní rady ČNB bude dnes hýbat kurzem české koruny. V podvečer vystoupí se svými projevy někteří členové měnového výboru amerického Fedu.

Klíčovou událostí dnešního dne bude zasedání bankovní rady ČNB, která bude jednat již o devátém zvýšení úrokových sazeb v řadě. Taktéž bude dnešní setkání tím posledním pod taktovkou stávajícího guvernéra Jiřího Rusnoka před nástupem Aleše Michla do pozice nového guvernéra ČNB. Trhy většinově očekávají s růstem sazeb minimálně o 100 bb z aktuální hodnoty 2T repo sazby 5,75 na 6,75 procentního bodu. Otevřena je ale i možnost zvýšení sazeb nad odhady analytiků, zejména kvůli nejistému budoucímu složení bankovní rady, jelikož nástup Aleše Michla může z dlouhodobějšího hlediska znamenat rychlejší odklon od politiky vysokých sazeb. Je tak dost možné, že se dnešním rozhodnutím již skutečně dostaneme na pomyslný strop úrokových sazeb. Naopak růst úroků o menší hodnotu než 100 bb se jeví jako méně pravděpodobná varianta, a v takovém případě by jsme viděli korunu oslabovat zpět ke slabším úrovním. Měnověpolitické rozhodnutí je naplánováno na 14:30, s následnou tiskovou konferencí v 15:45.

Kurz koruny se včera vyvíjel ve stejném rozsahu jako dny předchozí, aktuální kotace vůči euru se pohybují lehce pod 24,70 EURCZK. Na páru s americkým dolarem se koruna na krátko podívala k hranici 23,30 USDCZK, zisky si však dolar vzápětí vzal zpátky a aktuální hodnota se pohybuje okolo 23,55 USDCZK. Dnešní obchodní seanci započal úspěšněji americký dolar a i na hlavním měnovém páru vůči společné měně směřuje k silnějším úrovním pod 1,0500 EURUSD. Akciové trhy včera uzavíraly zeleně, dá se tak říci, že se lehce odráží od pomyslného dna z předchozího týdne, o pozitivním sentimentu však ještě nelze hovořit, jelikož obavy z možného příchodu recese jsou v kombinaci s přetrvávajícími inflačními tlaky čím dál tím reálnější.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Polsko zveřejní květnové maloobchodní tržby. Česká koruna bude čekat na odpolední rozhodnutí bankovní rady.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dorazí předběžný odhad spotřebitelské důvěry. Již v ranních hodinách byla oznámena květnová spotřebitelská inflace z Velké Británie, která zaznamenala růst z 9,0 % na 9,1 % v meziročním vyjádření.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států se dnes žádných kurzotvorných dat nedočkáme, v odpoledních hodinách nás ale svými komentáři obohatí někteří členové Fedu.